Het is interessant om je levensverhaal te schrijven. Zo kijk je terug op je leven en maak je de balans op van je leven tot nu toe. Bovendien schep je tegelijk ruimte voor nieuwe keuzes.
Je kunt je levensverhaal indelen in periodes van zeven of tien jaar. Leef je in elke periode van je geschiedenis in en beschrijf de herinneringen die naar boven komen. Het gaat daarbij niet om een inventarisatie van feiten, maar om hoe je je leven hebt beleefd. Schrijf terwijl je contact probeert te leggen en te houden met de persoon die je was in de betreffende levensfases en met een deel van jezelf als een reflecterende waarnemer.
Het gaat niet om persoonlijke bespiegelingen of opinies. Teruggaan naar de daadwerkelijke situatie en beleving staat voorop. Denk bij het schrijven van je biografie aan de volgende terreinen: ouderlijk gezin, opleidingen, cursussen, betaald en onbetaald werk, mensen die invloed op je hebben gehad, groepen waar je deel van uitmaakte, belangrijke gebeurtenissen, crises, plaatsen waar je hebt gewoond, initiatieven die je hebt genomen, uitdagingen waarvoor je gesteld werd, belangrijke beslissingen, enzovoort. (Wanneer je daar behoefte aan hebt, kun je daarnaast eventueel een levensverhaal schrijven waarin je aangeeft hoe je had gewild dat je leven tot nu toe was gelopen. Deze opdracht kan een interessante ontdekkingstocht zijn.)
Je moet je beperken tot vijf pagina’s tekst. Als het meer is geworden, moet je kiezen welke gebeurtenissen het belangrijkst of meest typerend zijn geweest. Die keuzes hebben een meerwaarde.
Schrijf in het document Mijn levensverhaal je levensverhaal uit.