Welke soort beelden wissel je best af?

Eerst en vooral is het belangrijk om steeds gelijkaardige formats te laten terugkomen, bv. een bepaalde template voor een carrousel die je steeds hergebruikt en een bepaald format voor filmpjes dat steeds terugkomt (bv. steeds filmpjes maken waarin je in de camera spreekt). Ik raad je aan om 2 of 3 formats te kiezen, waarvan 1 de belangrijkste wordt (die het vaakst terugkomt), en je daarop te focussen. De andere soorten beelden kan je ook af en toe gebruiken, maar minder vaak. Zo bouw je via je visuals een herkenbaar merk!

Welke beelden werken dan concreet best op Instagram? Hierbij een opsomming van best naar minst goed. Op de tips die hierbij staan kan je later nog terugvallen als je content aan het maken bent. Je gaat de beste formats best goed met elkaar afwisselen.

1) Beste formats voor dienstverlenende ondernemers:

  • Filmpjes, met op kop educatieve en/of entertainende Reels (max. 90 sec.). Wat iets minder goed werkt zijn gewone filmpjes, die dus langer kunnen zijn dan Reels. Ik raad je aan om 40% van je content in Reels te gieten als je Instagram als hoofdkanaal wilt inzetten. Tips:
    • Zorg voor een doordachte opbouw. In het document ‘Voorbeeldstructuren Instagram’, dat aan bod komt in het volgende onderdeel, leer je meer over hoe je je filmpjes kan opbouwen.
    • Zorg voor ondertitels in filmpjes waarin je uitleg geeft, want veel mensen zetten hun geluid uit. Hiervoor is CapCut handig, want met deze tool kan je automatische ondertitels genereren.
    • Voor compilatiefilmpjes gebruik je best Canva, omdat CapCut statische foto’s en filmpjes niet altijd goed kan combineren. De reden is dat dit veel vraagt van je telefoon (in opslag).
    • Houd de captions kort: met korte, heldere zinnen.
    • Zorg dat de omslagfoto het beeld met de titel is. Maak eventueel een apart beeld hiervoor in Canva als dit beeld geen deel uitmaakt van je filmpje. Je kan bv. een screenshot nemen van een beeld uit je filmpje (zonder captions natuurlijk) en daar dan een titel over plaatsen met behulp van Canva. Screenshottools zijn ingebouwd in de meeste computers, maar ze zijn niet allemaal even handig. Zelf gebruik ik deze (voor Windows). Waarom is zo’n omslagfoto belangrijk? Zo’n omslagfoto met een triggerende tekst verhoogt de kans dat mensen die je Reel zien voorbijkomen, hem gaan bekijken. Bekijk dit voorbeeld met als titel ‘Hoe krijg je op een authentieke, duurzame manier meer volgers op Instagram?’
    • Voeg audio toe aan je Reels, tenzij je zelf aan het woord bent natuurlijk. Er zijn verschillende redenen waarom het slim is om dit te doen, o.a. om het algoritme je hiervoor beloont, maar ook omdat je zo sneller de aandacht trekt en je er een bepaalde sfeer mee kan creëren, waardoor je mensen kan raken.
    • Deel je Reel via de Instagram app zelf of via Meta Business Suite. Als je graag via de app werkt, stuur je filmpje en omslagfoto dan bv. door naar je jezelf via WeTransfer (niet via WhatsApp wegens kwaliteitsverlies!), en deel het dan via de app, met de tekst erbij, die je bv. in een Word-document uittypt en dan naar jezelf doorstuurt via WhatsApp. Dit is hoe ik het doe, maar ontwikkel natuurlijk gerust je eigen systeem. Reels delen via de app zelf laat ook toe om populaire audio te zoeken en te hergebruiken, wat kan helpen om het bereik van je post te vergroten. Hoe? Check dit filmpje.
    • Hoe maak je een bruikbaar filmpje?
      • Zorg dat je lens niet vuil is.
      • Zet je gsm recht: dus recht en niet (lichtelijk) schuin.
      • Gebruik een stabiel object om je gsm tegen te zetten, nog beter is een statief. Een andere optie is om te vragen aan iemand anders om jou te filmen.
      • Zorg dat niet enkel je (of jullie) gezicht in beeld is, maar zeker ook je bovenlichaam en eventueel ook de rest van je lichaam.
  • Stories: ik raad je aan om ca. 40% van je content in stories te gieten, want die worden na Reels het meeste bekeken.  
    • Storyreeksen werken goed (zie verder in het onderdeel over structuur): wat leuk is, is statische beelden met interactieve elementen zoals polls combineren met korte filmpjes (max. 1 min. per filmpje is mogelijk per story). Zorg dat je eigen gezicht vaak te zien is, want dat zorgt weer voor een persoonlijke touch. Je kan ook werken met mooie beelden als achtergrond. Wees wel consistent in het lettertype dat je gebruikt.
    • In 2024 worden stories meer geboost dan vroeger. Ze zijn bijna even belangrijk geworden als Reels.
  • Live gaan: ga live en deel tips rond over bepaald onderwerp, stel vragen aan je publiek, doe een rondleiding of toon waar je mee bezig bent, bv. terwijl je alles voor je aankomend event klaarzet, ga in gesprek met een concurrent of iemand uit je branche en deel beide interessante visies tips …

2) Statische beelden: ik raad je aan om voor slechts ca. 20% van je content met statische beelden te werken. Wissel af tussen (van best naar minst goed):

  • Carrousels met slides (in 2024 worden carrousels meer geboost dan vroeger): met tips of info over je aanbod
    • Extra tips:
      • Lijn tekst best links uit. Dit leest immers beter dan gecentreerde tekst.
      • Zorg voor voldoende contrast van je tekst met achtergrondvlakken of beelden. Plaats bv. geen witte tekst op een gele achtergrond. Zorg vooral dat de tekst goed leesbaar is.
      • Maak het lettertype van je tekst groot genoeg en plaats niet te veel tekst op één slide, want dan wordt het te druk.
      • Maak carrouselbeelden in je huisstijl, dus in je huisstijlkleuren en -lettertype(s).
      • Verwerk eigen foto’s, van jezelf en eventueel ook van anderen (indien ze daar toestemming voor gegeven hebben). Dit zorgt voor de persoonlijke toets.
      • Hoe? Ik raad je aan om je carrouselslides in Canva te maken. Via de betalende versie heb je toegang tot heel wat sjablonen die je kan gebruiken ter inspiratie, alsook illustraties, iconen en stockfoto’s. Anderzijds kan je hiervoor ook een vormgever – zoals ik – inschakelen. Laat het me weten als je (een stuk van) dit werk graag wil uitbesteden.
      • Voorbeelden: eigen post, deze post, deze post (behalve dan de gecentreerde tekst) …
  • Eigen foto’s van jou en/of andere mensen
  • Andere single images zonder eigen foto(‘s) bv. quotebeelden of beelden met een bepaalde slagzin (zie dit en dit voorbeeld), titelbeelden met info over iets dat je aanbiedt, bv. een bepaalde weggever (zie dit voorbeeld), infographics met informerende content …

Welke foto’s en filmpjes gebruik je best?

Het belangrijkste is zorgen dat de beelden die je gebruikt matchen met je personal brand. Check je vision board en de denkoefening rond wat je wilt uitstralen (in de vorige module) hiervoor regelmatig en houd dit zoveel mogelijk in het achterhoofd.

Opdracht: Gebruik voor je komende 3 posts 3 beelden die goed werken, bv. een Reel, een mooie foto van jou en een reeks stories met filmpjes. Wil je zelf aan slag gaan met (template)beelden en filmpjes maken? Zoals gezegd kan je zelf al veel doen met je gsm, CapCut en Canva. Anderzijds kan je hiervoor ook een vormgever, fotograaf en videomaker inschakelen. Laat het me weten als je (een stuk van) dit werk graag wil uitbesteden. Ik kan je hiervoor ondernemers aanbevelen.

Scroll naar boven